23-06-09

Mexicaanse lunch

decoration
Geinspireerd door de heerlijke maissoep van Evelien Rutten op haar blogje maakte ik er een heerlijk lunchgerecht van. De soep paste ik hier en daar aan naar persoonlijke smaak. Graag deel ik jullie de soep mee, maar voor andere lekkere gerechtjes verwijs ik jullie toch door naar haar blogje, want that girl knows how to cook!

INGREDIËNTEN MAISSOEP
1 rode ui
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
2 teentjes knoflook (ik gebruikte geroosterde knoflook voor een zachte toets.)
1 theelepel cayennepoeder
1/2 theelepel oregano

2 cm gemberwortel
1 spaanse peper
2 maiskolven of 1 blik van 400 gram mais
2 dl kokosmelk
8 dl groentenbouillon

Fruit de ui 10 minuutjes op een klein vuurtje in wat olijfolie. Voor de smaak gebruik ik zelfgemaakte rode pepertjesolie, dit geeft extra pit aan het gerecht. Stamp de koriander en de komijnzaadjes fijn in een vijzel en voeg bij de ui. Laat dit nog enkele tellen meebakken. Voeg daarna de gesneden knoflook, gember en spaanse peper toe.  Laat nog eventjes stoven, maar zorg ervoor dat je geen aanzetting krijgt.
Ondertussen snijdt je de mais los van de kolf. Zorg ervoor dat de bladeren en de draadjes zeer goed verwijderd zijn. (Wil je het iets makkelijk of kan je geen verse mais vinden dan is blikmais of diepvriesmais een prima alternatief.)
Voeg toe aan de pan. Overgiet met de kokosmelk en de bouillon. Laat dit alles op een laag vuurtje koken.
Hierna mix je de soep. Afhankelijk van hoe glad je de soep wil, kan je ze eventueel nog door een zeef duwen. Ikzelf hou wel van een beetje crunch in de soep. Ik bewaar altijd een paar maisstukjes om daarna door de soep te scheppen.
Kruid bij met cayennepeper, oregano en peper en zout.

INGREDIETEN QUESADILLAS
Tortillas van maismeel
200 gram gerapste "pikante" kaas (wij gebruikte een mengeling van chedder 2/3de en 1/3de emmental.)
1 vers gehakt spaans pepertje
tomaat in kleine blokjes gehakt
vers gehakte koriander

Warm een antikleefpan op met een beetje boter in.
Leg hierin een tortilla.
Beleg de tortilla met kaas, spaanse peper, tomaat en koriander. Leg hierop een andere tortilla en laat enkele minuten bakken.
Draai de tortillas om en laat nog enkele minuten bakken.
Klaar!

INGREDIENTEN
1 zeer rijpe advocado
sap van een halve limoen
fijngesneden tomatenblokjes
1 fijn gehakt groen chilipepertje
1 versnipperd teentje knoflook
Peper en zout

Snij de advocado doormidden en verwijder de pit.
Lepel het vruchtvlees uit de vrucht.
Meng met de overige ingrediënten tot je een fijne pasta hebt.
Breng op smaak met peper en zout.
Naar smaak kan je nog fijngehakte koriander toevoegen.
Daarna leg je de pit van de advocado terug bij je pasta. Zo verkleurt de guacamole niet. Haal deze er vlak voor het serveren terug uit!

13-06-09

Gazpacho

P1000099
Mijn beste vriendin is een spaanse en woont sinds enkele jaren in het prachtige Andalusie. Er wordt dus heel wat over en weer gemaild en gebeld.
Af en toe stuurt ze me ook nog eens lekkere receptjes toe, gemaakt door haar mama. Want Carmen zelf... tja die is niet zo een chef in de keuken.
Met het lekkere weer buiten probeerde we haar ongelooflijk lekkere gazpacho uit en gesmaakt dat het heeft!

INGREDIËNTEN
1 kilo rijpe tomaten (Ik gebruik of coeur de boeuf of roma tomaten)
1/2 groene peper
1 komkommer
1 rode ui
1 Rode paprika
2 teentjes knoflook (zorg ervoor dat je ongeveer 1 kilo andere groenten hebt.)
water
1 witte boterham zonder korstjes
3 eetlepels olijfolie (extra vierge!)
1 eetlepel azijn

Was alle groenten zorgvuldig.
Pel de tomaten en de paprika's. Hun velletjes smaken soms bitter en zorgen ervoor dat de soep moeilijk verteerbaar is.
Snij de groenten nu in groffe stukken, vermits we gaan mixen is de exacte grote niet van groot belang.
Zorg er natuurlijk wel voor dat je mixer de stukjes aankan. Een keukenrobot is hierbij erg handig, maar het kan net zo goed met een staafmixer.

Doe alle groenten bij elkaar in een grote pot en overgiet met water. Zorg ervoor dat de groenten net onderstaan, maar zeker niet zwemmen!
Voeg hierbij het witte brood zonder de korstjes. Breek het brood in stukjes. (Je kan hiervoor gerust oud brood nemen.)
Hierna neem je de mixer en mix je alles tot een gladde brij. Het zal misschien in het begin een onmogelijke klus lijken, maar de moed niet te snel opgeven is de boodschap. Vergeet niet dat dit allemaal rauwe groeten zijn en dat je mixer het zwaar te verduren zal krijgen.

Niet schrikken, de soep zal er alles behalve lekker uitzien. Zoals ik daarnet al zei ziet ze er meer uit als een brij, dan als een soep.
Voeg er nu drie eetlepels olijfolie, een stevige scheut azijn, peper en zout toe.
Ga er nu nog eens met de mixer door.
Proef van de soep en voeg naar smaak nog extra olie, azijn, kruiden toe. Ikzelf durf een snuifje cayennepeper toe te voegen, hoewel dit niet in het orginele recept staat.
Na het bijkruiden terug mixen. Blijf dit doen tot de soep de gewenste smaak heeft. (Opgelet, door het trekken van de soep verandert de smaak nog een beetje!)

Hierna gieten we de soep door een zeef. Druk de overgebleven groenten in de zeef goed aan, zodat je zeker alle smaakmakers te pakken krijgt.

Hierna mag de gazpacho de ijskast in om lekker op temperatuur en smaak te komen.

Je kan de soep makkelijk 3 dagen in de ijskast bewaren. Zij zal dan wel langzaam haar smaak beginnen te verliezen en een beetje extra kruiding vragen.

INGREDIËNTEN VOOR DE BIJSERVERING

Gazpacho eet je natuurlijk niet zonder de nodige eetbare versieringen!

Blokjes ui
Blokjes komkommer
Blokjes tomaat
Blokjes rode paprika
Gebakken broodcroutons (Ik bak deze in olijfolie en laat enkele teentjes knoflook meefruiten.)

Serveer de soep met zijn begeleiding apart. Zo kan iedereen naar wens nemen waar hij zin in heeft!


16:00 Gepost door Silke in Soep | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gazpacho, spaans, soep, groenten, olijfolie, brood |  Facebook |

10-06-09

Foodblogevent juni: zoete aardappelsoep

decoration

Deze maand organiseert Gabriella het foodblogevent. Zij koos als thema aardappelen en daar kan je natuurlijk alle richtingen mee uit. Lekkere stamppotten, verse belgische frietjes of italiaanse gnocchi, het kan allemaal met aardappelen. Ik koos er echter voor om de exotische toer op te gaan met deze all time favorit bij ons thuis!
Zoete aardappelen hebben hun plekje in onze dagelijkse keuken nog niet echt veroverd en staan nog in de schaduw van hun "polderbroeders". In deze soep schitteren ze echter en overgebleven aardappelen kan je de dag daarna prima serveren met geroosterde pastinaak!

decoration



INGREDIËNTEN
500 gram zoete aardappelen
250 gram wortelen
1 ui (liefst zoete ui)
2 tenen knoflook
1 rode spaanse peper
1 à 2 liter bouillon (ik gebruikte groentenbouillon)
2 eetlepels dark sojasaus
2 dl cocosmelk
1 bosje koriander

Schil de aardappelen en wortels en snijdt hen in gelijkmatige blokjes.
Stoof deze aan in een beetje boter. Goed roeren want door het zetmeel kan dit zeer snel aanbranden!
Voeg na ongeveer 10 minuten de knoflook, spaanse peper en ui toe.
Overgiet met de bouillon en laat ongeveer 20 minuten koken.
Check regelmatig of er nog genoeg water in de pot is. Indien niet giet een beetje bouillon bij. Start steeds met 1 liter bouillon, meer toevoegen kan later nogsteeds.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg hierna de sojasaus en de cocosmelk toe.
Laat nog even opkoken en kruid naar smaak met peper, zout, gember en eventueel een beetje 5 spices poeder. (Dit is volledig naar eigen smaak!)
Voeg naar believen vlak voor het serveren nog wat fijngehakte koriander toe.

TIP:
Sojasaus is een saus gemaakt van sojabonen, graan, water en zeezout. Sojasaus is gefermenteerd en wordt voornamelijk gebruikt in oosterse gerechten.
Over heel de aziatische wereld vinden we sojasaus terug. Bij ons in de winkelrekken vinden we voornamelijke chinese sojasaus terug. Ook hierin bestaan verschillende soorten:
Lichte sojasaus --> Zeer lichte vloeibare sojasaus. Wordt het meest gebruikt om te koken, vermits de kleur niet afgaat op het eten. Zeer zoute smaak.
Donkere sojasaus --> Dikke stroperige sojasaus. Rijpt langer dan zijn lichte tegenhanger. De smaak is meer uitgesproken, maar ook minder zout.
Dikke sojasaus -->Deze sojasaus kennen wij onder de naam ketjap. Deze saus is aangelegd met meel en zeer dik van textuur.

Voor dit gerecht raad ik donkere sojasaus aan. Het geeft een specifieke smaak aan het gerecht maar gaat op geen enkel moment overheersen!

22-04-09

Soupe au Pistou

PICT0138

 

Speltbochten in de Dentelles de Montmirail. Wijn proeven bij de lokale boeren en foto’s nemen van dikke, volle druiventrossen. De geur van lavendel opsnuiven en ’s avonds nog in je kleren ruiken. Pittoreske dorpjes waar de oude bewoners petanque spelen. Lokale marktjes waar je mag proeven van overheerlijke olijven en salami. Fijne daguitstappen, maar dan begint de maag te knorren… Dorpje in, dorpje uit en alle restaurantjes toe. Onze tips voor trips gids erbij… nog maar restaurantjes die vandaag gesloten zijn. En dan in de schaduw van het kasteel in Lacoste een pareltje van formaat ontdekken. Een terrasje in de zon waar je enkel één dagmenu kan bestellen en waar maar één soort wijn geserveerd wordt… de maagjes knorren, dus why not give it a try! En daar ontdekte we dit pareltje, dat het onmiddellijk schopte tot onze top 10 van favoriete vakantiereceptjes die we mee naar huis noemen. Soupe au Pistou, een volle maaltijdsoep met een heerlijke nasmaak!

750 gram
groene boontjes
750 gram gedroogde witte bonen
750 gram gedroogde rode bonen

2 aardappelen

2 courgettes

2 witjes van prei

1 tomaat

1 stukje selder

1 ui

1 wortel

1 bosje basilicum

5 knoflook teentjes

50 gram geraspte gruyère

Olijfolie
250 gram pasta (model coquilletes)

Laat de rode en witte bonen een nachtje in water weken.
Spoel de bonen goed na zodat ze tijdens het koken niet beginnen te schuimen.
Snijdt de groene boontjes, de courgettes, de aardappelen, de prei en selder in kleine blokjes.

Stoof de ui in olijfolie lichtbruin.

Voeg alle bonen toe en overgiet met 3 liter groentebouillon.
Indien je bonen toch schuimen, zo snel mogelijk afschuimen.
Laat ongeveer een 1 uurtje koken op een laag vuurtje.
Voeg de courgettes, aardappelen, selder en prei toe en laat dit nog 30 minuutjes meekoken.
Regelmatig roeren is zeer belangrijk!
Voeg op het einde de pasta en de blokjes tomaat en wortel toe. Laat nog eventjes meekoken tot de pasta gaar is.
Proef de soep en voeg eventueel nog extra kruiding toe, maar hou er rekening mee dat de pistou zelf ook nog een ware smaakbom is.

Stamp in een vijzel de knoflookteentjes en de basilicumblaadjes tot een pasta.
Indien dit stroef gaat, voeg je een klein scheutje olijfolie toe.

Schep in elk bord een lepeltje pistoupasta, schep hier de soep over en bestrooi met geraspte kaas.
Ik serveer dit samen met gegrilde lookbroodjes en doe de overgebleven pistou en kaas in kleine potjes, zo kan iedereen naar hartelust bijvullen en kruiden.

11:33 Gepost door Silke in Soep | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuiders, soep, provence, basilicum, courgettes, bonen, pistou |  Facebook |