06-06-09

BBQ WEEK DAG 6: Verse kruidenboter

decoration


Sinds vorig jaar hebben wij in onze tuin een grote kruidentuin aangelegd. Handig om altijd verse kruiden bij de hand te hebben, maar op sommige momenten durven de kruiden al eens weelderig te tieren en dan moet er met de schaar ingezeten worden.
Ideaal om deze kruiden te verwerken is deze heerlijke kruidenboter. Supersimpel om te maken, maar wel een vies werkje als je niet over een keukenrobot beschikt.

INGREDIËNTEN:
Verse gezouten roomboter (Ik gebruikte gekarnde gezouten boter van carlsbourg. Indien je deze niet kan vinden is rochefort salé een prima alternatief)
2 teentjes knoflook
verse peterselie naar smaak
verse bieslook naar smaak
10 gram ui-snippers

Leg de boter minstens een dag op voorhand uit de ijskast.
Zo wordt ze lekker kneedbaar en hanteerbaar.
Indien je beschikt over een keukenrobot is het gewoon een kwestie van alle ingrediënten er samen in te doen en goed te malen.
Indien je volledig handmatig te werk gaat snipper je de kruiden en de knoflook eerst zo fijn mogelijk. Daarna kan je twee dingen doen:
a. je mengt de kruiden en de boter met je handen.
b. je mengt de kruiden en de boter met de staafmixer.

Rol ondertussen keukenfolie uit en stort hier de boter op uit. Maak van de boter een worstje en laat hard worden in de ijskast.

Ik gebruikte de kruidenboter tijdens onze bbq in grote champignons, besmeerde er stokbrood mee en serveerde het met gegrilde biefstuk.

10:01 Gepost door Silke in Sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boter, kruiden, knoflook |  Facebook |

06-05-09

Asperges met hollandaisesaus en krielaardappeltjes

decoration

Zoals beloofd een receptje voor verse hollandaise saus, ook wel gekend als mousselinesaus. Wij smulden alvast van deze saus met lekkere vlaamse asperges. Ik eet ze het liefste met gerookte zalm, maar om toch een beetje aan de lijn te denken werd het voor ons gestoomde zalm en gestoomde krielaardappeltjes.

Ingrediënten:
200 g gesmolten, geklaarde boter
4 eigelen
4 el azijn
4 el water
peper en zout

Heel erg belangrijk in deze bereiding is om geklaarde boter te gebruiken.  Boter klaren is op zich niet zoveel werk, maar hoe klein de hoeveel hoe moeilijker het werk.
In dit gerecht heb je ongeveer 200 gram geklaarde boter nodig en dat maakt het klaren opzich al een stuk makkelijker. Hoe maak je nu geklaarde boter?

Boter rustig laten smelten op een warm vuurtje en die gesmolte boter een tijdje op een warme plaats laten staan. Tijdens het smelten in geen geval roeren! De warmte en de rust geeft de boter de mogelijk om het wei dat in de boter zit te laten zinken.
Het schuim dat op de boter staat er voorzichtig afscheppen. Hierna voorzichtig de boter in een ander kommetje gieten en zorgen dat het wei achterblijft in het pannetje.

Voila, de geklaarde boter is klaar om saus mee te maken.
Scheidt de eieren van elkaar. Voeg de eigelen samen met de azijn en het water op een heel zacht vuurtje. Klop met een garde schuimig. Goed kloppen zodat je een schuimige massa krijgt!
Wanneer je een goede laag schuim hebt zet je het vuur zachtjes hoger zodat het schuim langzaam begint te garen. (Nogsteeds blijven kloppen, we gaan voor een lekkere saus, niet voor een luchtige omelet!)
Hierna neem je de pan van het vuur en giet je de geklaarde boter zeer langzaam bij het schuim.
Belangrijk is dat de boter niet te warm of te koud is. Te warm zal ze de saus oververhitte en te koud zal de saus niet binden.
Voorzichtig roeren en de saus is klaar!

19:46 Gepost door Silke in Sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eieren, asperges, boter, saus, azijn, hollandaise, mousseline |  Facebook |