19-06-09

In de kijker: aardbeien

decoration
Aardbeien roepen bij mij een instant gevoel van zomer op. Heerlijke vruchten die bij de eerste zonnestralen bij mij aan tafel opduiken. Enkel de echte belgische aardbeien schotel ik voor. Geteelde spaanse aardbeien laat ik graag aan mij voorbij gaan.
Gezien de echtgenoot vlakbij Melsele werkt, brengt hij op zeer regelmatige basis vers geplukte heerlijk geurende aardbeien mee. 
De eerste dagen serveren we ze nog met een beetje suiker, puur natuur of met een dotje slagroom... maar zelf de grootste aardbeien liefhebber heeft af en toe eens nood aan verandering. Dus na enkele dagen spelen aardbeien de hoofdrol in een cocktail (strawberry mojito), een cake, een lekkere fruitsalade of een heerlijke dressing!

De belgische aardbei (fragaria) is verkrijgbaar vanaf eind maart, maar komt dan rechtstreeks uit de verwarmde serres. In de maand mei kunnen we proeven van de teelt die rechtstreeks onder de plastieke afspanningen vandaan komt en vanaf juni doen we ons tegoed aan de echte belgische volle grond aardbei!

De eeuwenoude aardbei?

Reeds in het bronzen tijdperk kende men de aardbei. Voedselverzamelers plukte wilde aardbeien samen met andere bessen. Maar pas in de late 14de eeuw kreeg de aardbeienplant een plekje in vele tuinen. Maar al snel bleek dat deze aardbeien niet goed teelde en dat de opbrengst veel te laag was.
Pas in de 17de eeuw werd de aardbei zoals we ze nu kennen geintroduceerd. Antoine Amadee Frezier bracht de gekende aardbei mee uit Virginia om ze hier in Europa te introduceren. De aardbei was lange tijd een luxe product dat enkel geteelt kon worden door adellijke families. Pas in de 19de eeuw kende de aardbei een wijdse verspreiding.

 

En welk ras ben jij, aardbei?

De meeste mensen kennen slechts twee soorten aardbeien. Gewone aardbeien en bosaardbeien (ook wel wilde aardbei genoemd.) Dat er meer dan 200 verschillende soorten "aardbeien" zijn, durven we wel al eens te vergeten.
De drie bekendste rassen in België zijn de elsanta, selva en darselect.
Elsanta zegt u misschien niets, maar 90% van de aardbeien die u reeds gegeten of gekocht heeft zullen elsanta zijn. Laat ons stellen dat het de jonagolds onder de aardbeien zijn.
Jammer genoeg spreken we hier over massaproductie en gaat de goede smaak van de echte "aardbei" verloren.
Maar het gaat natuurlijk over de smaak en niet over de naam. "A rose by any other name would still smell as good"....

Ruiken?

Ja hoor een lekkere aardbei zou je eigenlijk vanop 3 meter afstand moeten kunnen ruiken. 
De aardbei kan je jammer genoeg niet lang bewaren, om een optimale smaak te garanderen dien je binnen de 48 uur je aardbeien te consumeren.
Wilt u ze toch eventjes bewaren, doe dit dan zeker in de koelkast. Lekker fris en afgesloten voor het felle licht blijven de aardbeien lekker.

Zoals reeds gezegd kan u met aardbeien alle kanten uit. Smelt wat chocolade voor een heerlijke chocoladefondue, serveer met vanillepudding, maak er een slaatje mee vergezeld met gerookte kip of probeer mijn receptje van morgen uit!

17:36 Gepost door Silke in In de kijker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: aardbeien, in de kijker |  Facebook |

05-05-09

In de kijker: Asperges

decoration
Met asperges heb ik steeds een haat/liefdesverhouding gehad. Als klein meisje moest ik niets van hen weten en dat terwijl mama en papa grote liefhebbers waren. Ondertussen werd ik ouder en begon ik toch nieuwsgierig te worden naar dit witte goud. Mede aangemoedigd door een echtgenoot die dol is op asperges probeerde ik het een en ander uit, want voor recht toe recht aan asperges a la flamande was ik nog niet klaar. Dus probeerde ik soepen, wokgerechten, pastaschotels en slaatjes waarin asperges de bijrol speelde. Ontevreden met hun bijrol zijn ze nu de hoofdacteurs in mijn keuken en vandaag dus ook op mijn blog als sterren van de rubriek “In de kijker”.

De asperge (Asparagus officinalis) wordt ook weleens het witte goud genoemd en is van april tot eind juni overvloedig aanwezig bij de groenteboer. Reeds in maart vind je in sommige winkels asperges terug, maar deze komen uit serreteelt.

Ondergronds?

De witte ranke asperges die wij het allerliefste eten zijn diepgrond asperges. De asperges blijven mooi wit omdat zij niet in contact komen met daglicht. Topkwaliteit asperges zijn volledig wit van top tot teen.
Iets minder duur zijn de witte asperges met blauw/paarse hoofdjes. Deze verkleuring heeft te maken met het zonlicht dat op de bovenstekende hoofdjes van de asperges schijnt.

Een lekker tegenhanger van de witte asperges door heen het jaar zijn groene asperges. Groene asperges groeien in het volle daglicht en zijn iets aardser van smaak. Ik gebruik ze als lekkere smaakmaker in soepen, slaatjes en als hapje bij het aperitief.

Egyptische asperges?

Dat wij niet de eerste zijn die van asperges smikkelen en smakkelen blijkt uit de eeuwenoude geschiedenis van de asperge. Reeds in het oude Egypte werden tekenen gevonden van aspergeconsumptie. Ook de Romeinse keizers kregen regelmatig een busseltje asperge voorgeschoteld, maar met de val van het Romeinse rijk kwam ook de Europese teelt van asperges een beetje in het gedrang. Pas vanaf de 15de eeuw maakte de asperge zijn wederoptreden in het zuiden van Europa. In België en Nederland was het nog 4 eeuwen wachten alvorens asperges terug deel ging uitmaken van ons culinaire erfgoed.

Vanavond wel schat?

Asperges hebben altijd een mythische bijklank gehad. Lokt de asperge dit misschien zelf uit? Tenslotte heeft hij een fallische uitstraling. De asperge staat erom bekend om vochtafdrijvend te werken en wanneer we het over plassen hebben, is het maar een kleine stap naar dichtbijgelegen plekken.
Of is het omdat asperges redelijk prijzig zijn en je ze daarom enkel voorschotelt op speciale gelegenheden, zoals een romantisch avondje?
Feit is en blijft dat asperges bekend staan om hun libidoverhogende eigenschappen. Of dit werkelijk zo is? Ik stel voor dat u het zelf eventjes uittest?

Hoeveel busseltjes wenst u?

Tijdens het aspergeseizoen kan je ze bijna overal kopen. De supermarkt en de groenteboer bieden zeker kwaliteitsvolle asperges over. Ikzelf koop ze het liefste bij een marktkraampje of bij de boer. Wil je ze vers gaan halen? Zak dan af naar de groene regio rond Mechelen of in de buurt van Bornem en Puurs.

Hoe er wel rekening mee dat asperges zeer slecht bewaren en snel aan smaak en uitstraling verliezen. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerste. Wil je ze toch eventjes bijhouden? Draai ze dan voorzichtig in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze in de groenteschuif van je koelkast. Wil je tijdens de koude wintermaanden toch het lentegevoel op je bord toveren? Blancheer de asperges dan kort en vries ze samen met het kookvocht in!

Lekker, lekker, lekker….

Breek het onderste gedeelte van de asperges voorzichtig af. Ja u leest het goed… breek! Nooit snijden. Wanneer je breekt komt enkel het harde stukje mee, met snijden kan je een te groot stukje verwijderen. Hierna schil je de asperges met een dunschillertje van beneden naar boven. Hierna kook je de asperges in licht gezouten water. Hou er rekening mee dat de topjes van de asperges boven water moeten blijven. Handig hiervoor is een kookbuideltje of een iets primitievere truc: bind de asperges samen met kooktouw en bevestig dit aan het oor van de put. Zo blijven de puntjes net boven het water.
Laat koken tot de asperges gaar zijn. +/- 15 minuten, maar dit kan voor iedere asperge een beetje verschillen. Ik zou zeggen nijpen en proeven, is de boodschap. Hierna laat je de asperges uitlekken op een droge keukendoek.

Hierna kan je er alle kanten mee uit, asperges op zijn Vlaams, met gerookte zalm, met dille saus, met mousselinesaus en echte noordzeegarnalen. Met de schillen die overblijven kan je een lekkere aspergesoep klaarmaken.

Morgen geef ik jullie het receptje voor een echte verse hollandaise saus.
Smakelijk alvast!

14:45 Gepost door Silke in In de kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: info, in de kijker, lente, groenten |  Facebook |