06-08-09

Antwerps stoofvlees

decoration
Stoofvlees.. vlaamser kan je eten eigenlijk niet worden.
Koninck.. Antwerpser kan het eigenlijk niet worden.
Samen heb je dus een heerlijk streekgerecht, waar je vanbinnen heerlijk warm van wordt.
Winter of zomer, stoofvlees is altijd een groot succes bij ons thuis.
Is het de heerlijke geur van bij "ons bomma thuis" of het heerlijke huiselijk gevoel dat stoofvlees met zich meebrengt.
Natuurlijk is stoofvlees een klusje van lange adem, maar eens in de pot doet het vlees zijn werk en heb je er geen omkijken naar.
Ik probeer steeds grote hoeveelheden te maken en vries deze in.
Maar ook de dag daarna is stoofvlees nog lekker...... soms zelf lekkerder!
Serveren doe ik het altijd met vers gesneden frietjes, je bent een belg of je bent het niet.
Eenvoudige garnituren zoals een een frisse salade en verse mayonaisse zijn perfecte begeleiders.
Om de heerlijke frisse pint niet te vergeten!

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg endvogel of voorgesneden stoofvlees
250 gram ui
150 gram sjalotten
1 lepel cassonadesuiker of een lepel luikse siroop
2 witte boterhamen (mag oud brood zijn, maar zonder korsten)
1 sneetje peperkoek
1 flesje "Koninck" bier
7,5 dl bruine kalfsfond
mosterd
peper van de molen
zout
3 laurierbladeren
nootmuskaat
tijm
2 eetlepels bloem
Zoete lies (indien je dit niet kan krijgen kan je gewone boter gebruiken.)

 

Snij de endvogel in blokjes en meng de bloem onder het stoofvlees.
Verhit ondertussen de zoete lies in een pot. Gebruik hiervoor het liefst een gietijzere pan, deze warmen langzaam op maar behouden hun warmte erg lang.
Snij de uien en de sjalotten in groffe stukken en laat aankleuren in de hete pan.
Haal de aangestoofde uien en sjalotten uit de pan en voeg een beetje extra zoete lies toe. Bak nu de blokjes stoofvlees rondom rond mooi bruin. Voeg het stoofvlees bij en schroei het dicht, braad aan tot bruine kleur.
Voeg de lepel cassonadesuiker toe en laat de stukjes vlees eventjes kort carameliseren.
Overgiet met het bier en de bruine kalfsfond. Het vlees moet onderstaan, maar moet niet zwemmen. Het zou dus kunnen dat je een beetje fond over hebt.
Breng dit aan de kook en laat op een zacht vuurtje verder pruttelen.
Besmeer ondertussen de boterhammen met een laagje mosterd en leg deze bovenop het vlees.
Snij ondertussen de peperkoek in kleine blokjes en strooi deze over het geheel.
Kruid het stoofvlees nu met de laurierblaadjes, de nootmuskaat en peper en zout toe te voegen.
Laat dit alles 2 tot 2,5 uur pruttelen op een laag vuurtje.

Ikzelf voeg soms nog gesneden champignons, wortelschijfjes of gebakken spekjes toe.. variatie is alles!

ENDVOGEL?

Ik snij mijn stoofvlees zelf. Enerzijds omdat het therapeutisch is, anderzijds omdat ik dan tenminste weet wat er op mijn bord ligt.
Voorgesneden stoofvlees is vaak een mengeling van vlees dat niet kan gebruikt worden als stoofvlees... resultaat taai en draderig stoofvlees. In de volksmond gekend als soepvlees. Dus kan je twee dingen doen: of je vraagt een je slager kwaliteitsstoofvlees of je koopt een stuk endvogel en je gaat zelf met messen aan de slag. Ik opteer meestal voor dat laatste, hoewel mijn slager nogsteeds een beetje vreemd opkijkt als ik hem vertel dat hij niets moet voorsnijden.
Endvogel is eigenlijk het perfecte vlees om stoofvlees mee te maken. Endvogel is namelijk een schouderspier die lange tijd moet garen. Het is vrij taai vlees en eigenlijk voor niet veel anders bruikbaar. Maar en dat is toch het belangrijkste van alles het vlees valt niet uiteen, neemt de smaken van de saus op en blijft zelf na de lange gaarttijd smaken naar vlees en niet naar pulp in je mond!

ZOETE LIES?

Zoete lies is een heerlijk ouderwets product dat onze grootouders regelmatig gebruikte.
Je kan het tegenwoordig nogsteeds krijgen bij de slager, maar in de meeste gevallen zal je er specifiek naar moeten vragen.
Zoete lies is eigenlijk varkensvet en ook gekend onder de naam smout.
En hoewel dit vreselijk "vettig" en "ongezond" moet klinken is niets minder waar.
Zoete lies bestaat uit 50% onverzadigde vetten, wat het veel gezonder maakt dan onze bakboter.
Verder zit er in 100 gram bakboter 4 keer meer cholestrol dan in zoete lies.
Maar ik ben niet het type dat voor zulke cijfers valt. Lekker gaat bij mij niet altijd hand in hand met gezond.
Wat bij mij dan wel belangrijk is? Dat zoete lies zeer makkelijk smelt, heel de pan vult met haar glibberigheid, vlees snel bruin bakt en een heerlijke geur en smaak afgeeft.
Heb je nog een beetje zoete lies over na dit gerecht? Eet het dan op een bruine boterham bestrooit met een beetje zout!

 

 

 

 

 

28-07-09

Budgetweek 5: Scampi Marseillaise

decoration

Dag vijf in budgetweek en voor ons laatste gerechtje trekken we richting zee. Deze scampi's worden op smaak gebracht met pastis. Ik gebruikte hiervoor pastis de midi, deze heeft een iets zachtere smaak dan de gekende Richard.

Ingrediënten:

22 gepelde scampi's
1 courgette
1 rode ui
3 teentjes knoflook
groene pasta
250 ml volle room
1 scheutje pastis
provencaalse kruiden
paprikapoeder
peper en zout

Pel en ontdarm de scampi, leg ze in een diepe kom en bestrooi ze met peper, zout en knoflook. (Ik rasp de knoflook fijn met een kaassschaaf.) Overgiet met een klein scheutje olijfolie en zet eventjes in de ijskast om te marineren.
Snij ondertussen de rode ui en de courgette in kleine blokjes.
Verhit olie in een wokpan en voeg wanneer goed heet de rode ui toe.

Rode ui is zachter van smaak en sneller gaar dan de gekende gewone ui. Ik gebruikte hem in dit gerecht voor zijn prachtige dieppaarse kleur, die ook de saus een prachtige tint gaf.
Fruit de rode ui glazig en voeg de blokjes courgette toe. Stoof tot de courgette gaar begint te worden en voeg dan de scampi met hun kruiden toe.

Bestrooi het geheel met provencaalse kruiden en overgiet met de room.
Goed omscheppen zodat de room een lichtroze kleurtje krijgt.

Proef of de kruiding voldoende is en voeg nog een beetje paprikapoeder toe om de kleur intenser te maken.
Kook ondertussen de pasta al dente en voeg toe aan de saus.

Goed omscheppen en serveren!

Budget?

22 scampi's -- 7,50 euro
1 courgette -- 0,59 euro
1 rode ui -- 0,36 euro
3 teentjes knoflook -- 0,29 euro
1 potje room -- 0,67 euro
Groene pasta -- 2,99 euro
Pastis en kruiden zijn basisproducten.

Dus 12,40 euro of 3,10 euro per persoon.

08:24 Gepost door Silke in Hoofdgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuiders, pastis, scampi, room, pasta |  Facebook |

23-07-09

Budgetweek 4: provencaalse steak met gepofte aardappelen en courgettekoekjes

decoration

Dag vier in budgetweek en deze keer trekken we iets zuidelijker. Het zonnetje schijnt en ik had nog biefstukjes klaarliggen in de vriezer, dus creatief en goedkoop met biefstuk!
Ik serveer hierbij een saus met wijn en ketchup. Ik geef eerlijk toe het klinkt ongelooflijk barbaars, maar het is lekker en snel. Instant flavor en daar gaan we in de week toch wel voor!

Ingrediënten:

4 biefstukken
8 zongedroogde tomaatjes
1/4de groene paprika
20 gram pijnboompitjes
8 aardappelen
1 courgette
2 eetlepels bloem
2 eetlepels parmezaanse kaas
2 eieren
Kruidenboter (eventueel zelf gemaakt via dit recept)
Eventueel kan dit met de volgende saus geserveerd worden:
1 potje room
1 scheutje witte wijn
2 eetlepels ketchup
peper en zout

Snij de courgette in julienne en meng met de bloem, de parmezaanse kaas en de eieren. Zet goed ondereen en laat even staan.
Snij de zongedroogde tomaatjes en de groene paprika in blokjes, meng met de pijnboompitjes en leg op de steaks.
Verhit in een kleefpan boter en laat goed heet worden, bak de steaks naar de gewenste manier.
Was de aardappelen, maak een inkeping en plaats ze voor 6 minuten in de magnetron op 750 watt.
Verhit ondertussen in een antikleefpan plantaardige olie.
Haal de steaks wanneer ze gaar zijn uit de pan en wikkel ze in zilverpapier. Leg ze opzij om te rustte. Als er wat van de zuiderse topping blijft liggen in de pan is dit geen enkel probleem, deze geeft extra smaak aan de saus.
Blus de pan met een scheutje water, een beetje wijn en volle room. Voeg twee eetlepels ketchup toe en laat inkoken tot een dikke saus.
Haal de aardappelen uit de magnetron, prik er even in om de gaarte te controleren en zet eventueel terug voor 3 à 4 minuten.
Wanneer de olie in de antikleefpan goed heet is, doe je kleine hoopjes van het courgettemengsel in de pan. Druk plat en laat bakken tot de koekjes goudgeel worden.
Heel uit de pan en bestrooi met een beetje zout.

Serveer de steaks met de saus en de gepofte aardappelen, vul de aardappelen met de kruidenboter en laat eventjes smelten. Hierbij komen de courgettekoekjes. Smakelijk!

Budget?

4 biefstukken -- 9,25 euro
8 zongedroogde tomaatjes -- 2,10 euro
1/4de groene paprika -- 0,29 euro
20 gram pijnboompitjes -- 1,20 euro
8 aardappelen -- 0,92 euro
1 courgette -- 0,59 euro
2 eetlepels parmezaanse kaas -- 1,50 euro
2 eieren -- 0,49
Kruidenboter (eventueel zelf gemaakt via dit recept) -- 1,29
Eventueel kan dit met de volgende saus geserveerd worden:
1 potje room -- 0,67
peper en zout

Bloem,witte wijn, ketchup en kruiden zijn basisproducten.
Dus 18,33 euro of 
4,58 euro per persoon.

22-07-09

Budgetweek 3: Loempia

decoration
Dag drie in budget week en we gaan de oosterse toer op. Loempia..; altijd een schot in de roos met lekkere currysaus en gekookte rijst. En zo makkelijk om zelf te maken!

Ingrediënten:

1 prei
3 wortelen
250 gram sojascheuten
1 gekookte kipfilet (kan ook met garnalen of krab)
stukje gember
verse koriander
2 pakken rijstvellen
1 eigeeltje
Soyasaus


Snij de groentjes in julienne en de kip in fijne reepjes.
Verhit olie in de wok en wok de groenten, de gesneden gember en de kipfilet gaar. (De kipfilet is op voorhand gekookt, maar krijgt een aangename smaak door hem toch nog even op te bakken met de groenten.)
Overgiet met een beetje soyasaus en kruid bij met koriander, peper en zout.
Heel de groenten onmiddelijk uit de wok. Door ze in de wok te laten blijven ze in contact met de warmte en worden ze wak.
Leg de rijstbladen tussen een vochtige handdoek en laat 2 tot 3 minuten rusten.
Doe nu voorzichtig de groenten op het rijstblad en bestrijk de rand met eigeel.
Vouw voorzichtig toe zoals aangegeven op de verpakking van de rijstbladeren.
Verwarm de friteuze op 180 graden en laat de loempia ongeveer 4 minuten bakken.
Draai de loempia voorzichtig om in het vet! Wanneer het rijstvel scheurt zal de loempia door de hitte openbarsten.

De loempia serveerde ik met de currysaus die ik reeds eerder op deze blog besprak. Voor het receptje kan u hier terecht.

Budget?

1 prei-- 0,77 euro
3 wortelen -- 0,79 euro
250 gram sojascheuten -- 0,69euro
1 gekookte kipfilet -- 2,20 euro
Gember -- 1,23 euro
Koriander -- 1,19 euro
Rijstvellen -- 2,98 euro
Eigeel -- 0,25 euro
Zakje rijst -- 0,62 euro
Raming currysays -- 1,57 euro

Kruiden zijn basisproducten.
Dus 12,29 euro of 
3,07 euro per persoon.

08:48 Gepost door Silke in Hoofdgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oosters, chinees, tauge, curry, loempia |  Facebook |

20-07-09

Budget week 2: Tomaat farci

decoration
Dag twee in budget week en meteen een van mijn lievelingsgerechtjes. Tomaat farci het blijft een klassieker en ook een discussiepunt binnen ons gezin. Manlief vind dat je dit met puree eet en ik ben een grote voorstander van rijst of pasta.

Ingrediënten:

8 grote vleestomaten
750 gram gehakt
1 witte boterham
1 scheutje droge witte wijn
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
Verse tijm, basilicum en oregano
griekse pasta
tomatensaus
Parmezaanse kaas

Week de witte boterham enkele minuten in de witte wijn.
Meng het gehakt met de fijngesnipperde sjalotten, knoflook, witte boterham, kruiden en geraspte parmezaanse kaas.
Snij de hoedjes van de tomaten en haal de pitjes uit de tomaten.
Kruid de uitgeholde tomaten met peper, zout en provencaalse kruiden.
Vul de tomaten met het gehakt mengsel en plaats voor +/- 35 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Kook ondertussen de griekse pasta gaar en serveer met tomatensaus.
Verse tomatensaus is natuurlijk het allerlekkerste, maar ook een beetje arbeidsintensief voor door de weeks. Het liefst maak ik grote verse hoeveelheden en vries ik deze in. Ditmaal was de vriezer echter leeg en probeerde ik dit pareltje uit. Heinz tomato creation authentic. Heerlijk vonden we het. Zeker voor herhaling vatbaar!

Budget?

Tomaten 8 stuks -- 0,89 euro
750 gram gehakt -- 7,68 euro
flesje van 25 cl wijn -- 1,59 euro
griekse pasta -- 1,89 euro
Tomatensaus Heinz -- 2,89 euro
Sjalot, knoflook en kruiden zijn basisproducten.
Dus 14,95 euro of 3,75 euro per persoon.

19:46 Gepost door Silke in Hoofdgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gehakt, tomaten |  Facebook |

19-07-09

Budgetweek 1: videe met verse frietjes

decoration
Het thema van het foodblogevent deze maand is budget koken. En in tijden van economische crisis vind ik dit een schot in de roos. Ik besloot er onmiddelijk een themaweek rond op te bouwen.

De gerechten die ik u deze week voorschotel zijn per persoon goedkoper dan 5 euro en in minder dan een half uurtje koken klaar. Ik ga ervan uit dat enkele basisingrediënten zoals kruiden, boter, olie etc in voorraad zijn, deze tellen dus niet mee binnen het budgt van 5 euro. Tenslotte is quality time met het gezin ook belangrijk!

Vandaag startte we met een typische belgische klassieker... namelijk videe met frietjes! Ik maakte het recept een pak sneller en goedkoper door met bouillonblokjes te werken, in plaats van zelf een echte bouillon te trekken. Verder laat ik de soepkip even achterwege en gaan we voor kippenfilets. Maar eigenlijk kan je dit gerust met eenders welk stukje kip doen, kijk dus zeker wat er in promotie staat!

INGREDIËNTEN
1 dubbele kipfilet
250 gram gehakt
champignons
water
bouillonblokje

75 gram boter
75 gram bloem
1/4 liter volle melk
3/4 liter bouillon

2 eidooiers
2 dl room

Frietaardappelen

Breng het water met het bouillonblokje aan de kook.
Kook hierin de kipfilet gaar. Rol ondertussen van het gehakt kleine balletjes. Haal de kip uit de bouillon en kook de gehaktballetjes in deze bouillon gaar.

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat de roux even aanbakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg de melk en de bouillon langzaam toe. Roer goed zodat er zeker geen brokjes kunnen ontstaan.
Voeg de kip, de gehaktballetjes en de gesneden champignons toe aan de saus.

Vlak voor het serveren maak je een liaison met room en eigelen. Voeg toe aan de saus en zorg ervoor dat deze zeker niet gaat koken!

Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat.

En nu voor de frietjes:
Snij de aardappelen in gelijke stukken tot frietjes.
Was ze in koud water en dep zeer goed droog.
Verwarm de olie tot 170 graden en bak de frietjes gedurende 6 minuten.
Laat de frietjes zeer goed uitlekken vooralleer ze een tweede keer te bakken.
De tweede keer bak je de frietjes kort maar krachtig: 3 minuten op 190 graden. Bestrooi met zout en serveer onmiddelijk!

Ik serveerde hierbij rauw witloof met mayonaisse.

BUDGET?

Dubbele Kipfilet  -- 4,39
250 gram Gehakt -- 2,56
200 ml room -- 0,79
2 kilo Frietaardappelen -- 2,89
500 gram champignons -- 1,69
500 ml melk -- 0,72
2 eieren -- 0,21
Bloem, boter, kruiden, bouillonblokje en frietvet zijn voorraadproducten.
Dus 13,25 euro.
Het recept is voor 4 personen dus 3,31 euro per persoon!

16:04 Gepost door Silke in Hoofdgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: budget, videe, frieten, gehakt, kip |  Facebook |

17-07-09

Hoofdgerecht: lamsvlees met groenten en sherry roomsaus

decoration
We gingen deze keer voor erg klassiek.
Lamsvlees scoort altijd, zeker als het lekker rosé gebakken is. Heerlijk met de sherry roomsaus!

INGREDIËNTEN
Lamsfilet
scheutje sherry
volle room (minstens 40% vetgehalte.)
asperges
mange tous
sugersnaps
babywortelen
suiker
tijm
knoflook
Half bouillonblokje

Schil de asperges en de wortelen.
Kook in bouillon (water vermengd met het halve bouillonblokje) de groenten per soort gaar. Giet af en laat uitlekken. (Dit kan je gerust enkele uren op voorhand doen.)

Warm in een pan boter en olie op. Ik gebruikte hiervoor knoflookolie.)
Kruid de lamsfilets met peper en zout.
Warm in een andere pan een knotje boter op.

Bak in pan 1 de lamsfilets tot ze rose zijn.
In pan twee stoven we de groenten aan met een theelepel suiker en de fijngesneden tijm. Goed omscheppen zodat de groenten mooi beginnen te glanzen en een zoete smaak krijgen.

Haal de lamsfilets uit de pan en blus met een scheutje sherry en wat groentenbouillon. Laat inkoken en voeg dan de room toe. Laat weer inkoken tot een dikke roomsaus en kruid met peper en zout.

Wikkel de lamsfilets in zilverpapier en laat ze enkele minuutjes opzij liggen. Zo kan het bloed terug een beetje stollen en wordt het vlees extra mals.

Recept geïnspireerd op het culinair atelier