20-10-09

Baileys week 4: Mergpijpjes met baileys

decoration
Mergpijpjes.....heerlijk uit de winkel maar zo makkelijk om zelf snel klaar te maken! En met een heerlijke twist van baileys kan het al niet snel misgaan.

225 gr bloem
2 koffielepels bakpoeder
175gr poedersuiker
175 gr zachte boter
3 eieren
1 eetlepel koude melk
1 koffielepel vanilleextract

Beboter een bakblik ( liefst een vierkantige )
Zeef de bloem en hetbakpoeder en meng alle ingrediënten samen (poedersuiker,boter,eieren,koude melk,vanille extract)
Dit moet een smeuïg deeg worden, giet dit in een bakblik en bak dit voor ongeveer 60 min op 160 graden.
Haal de cake na het bakken uit de bakvorm en laat de cake goed afkoelen op een rooster ( zodat de cake niet nat wordt)

Voor de creme in de cake
100 gr boter
100 gram bloemsuiker
stevige scheut baileys coffee

Meng de boter en de bloemsuiker samen tot een luchtige creme, voeg daarna de baileys coffee erbij en mix nog eens goed door.

Rol hierna de  marsepein ( 450 gr)  dun uit tot ongeveer 3 mm.
Dit kan het makkelijkste door de marsepein tussen twee vellen bakpapier te leggen.
Je snijd de afgekoelde cake tot lange repen. Je legt de reep op de marspein en bedekt de bovenkant van de cake met wat creme rol nu de cake in de marsepein ( let op de naad, die moet vanonderen komen)
Doe dit met al de cake repen en snij ze dan in kleinere stukken.
Smelt de chocolade en dompel de uiteinden van de cake in de gesmolten chocolade. Zet nu even in de ijskast om op te stijven.



16:45 Gepost door Silke in Dessert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-09

Baileys week 3: tiramisu met baileys

decoration
Na Spanje brengt de baileys ons in Italië. Een allombekende klassieker krijgt een heerlijke twist met baileys coffee! 

- 1,75 dl sterke koude espresso,
- 1,25 dl Baileys coffee
- 200 gram  lange vingers
- 1 ei
- 35 gram poedersuiker
- 250 gram mascarpone
- 1,5 theelepel cacaopoeder


Meng in een kom de espresso en de helft van de Baileys door elkaar.
Splits het ei. Bewaar het eiwit en klop het eigeel samen met de suiker en mascarpone tot een mooi glad mengsel en voeg hier de andere helft van de Baileys aan toe. Klop het geheel tot een mousse-achtig mengsel.
Klop het eiwit stijf. Spatel de helft van het eiwit voorzichtig door het mascarpone mengsel (niet roeren, dan zakt het eiwit weer in).
Leg de lange vingers in een schaal en overgiet met het koffie baileys mengsel. Zorg dat de koekjes niet te nat worden!
 Verdeel de helft van het mengsel over de laag koekjes in de schaal.
Leg hierover een nieuwe laag lange vingers en overgiet met het koffie mengsel.
Gebruik nu het overgebleven mascarpone-mengsel om de koekjes mee te bedekken.
Bestrooi met cacaopoeder en gemalen witte chocolade.
Laat zeker een uur of zes opstijven in de koelkast.

16:06 Gepost door Silke in Dessert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-06-09

Vanilleijs met aardbeiensaus

decoration

Zoals gisteren gezegd een receptje met heerlijke belgische aardbeien. Deze coupe met verse aardbeien, verse merengue en vanilleijs was reeds op verschillende feestje een lekkere afsluiter... maar het allerlekkerste is hij op een zwoele zomeravond.

INGREDIËNTEN
Voor de meringue
250 gram kristelsuiker
250 gram bloemsuiker
250 gram eiwit
1 eetlepel maiszetmeel
bakpapier

Voor de aardbeiensaus
1 bakje aardbeien (+/- 350 gram)
200 gram suiker
Water
citroensap
eventueel een beetje wodka

Vanilleijs

AARDBEIENCOULIS
Snij de aardbeien in kleine stukjes en doe deze in een steelpannetje.
Voeg water toe tot de aardbeien net onder staan. Giet hierbij de suiker.
Breng aan de kook en laat goed doorkoken tot de aardbeien tot moes vergaan zijn.
Voeg tijdens het koken een scheutje wodka toe. Dit is natuurlijk naar smaak!
Hierna die je de massa in een blender en mix je alles fijn samen. Proef even en breng op smaak met enkele druppeltjes citroensap.
Eventueel kan je de aardbeiensaus door een zeefje doen, dan is de saus extra zuiver!

Voor de meringue....

Voeg de eiwitten, maiszetmeel en de suiker samen.
Zet hier de mixer in en klop tot je mooie pieken op je eiwit ziet verschijnen. Het is de bedoeling dat je eiwit heel erg stijf is!
Spijt of schep daarna het eiwit op een bakplaat die belegt is met bakpapier.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 125 graden voor ongeveer 1 uurtje.
Laat de ovendeur op een kiertje staan, zodat alle vocht kan ontsnappen.

Schep 2 bolletjes ijs in een kommetje. Voeg hierbij gesneden aardbeien. Overgiet met de saus en strooi er verbrijzelde meringue over.

10:15 Gepost door Silke in Dessert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijs, meringue, aardbeien, coupe |  Facebook |

27-04-09

Chocoladetiramisu

decoration

Na een heerlijk verwenweekendje aan de Belgische kust wordt het tijd dat ik jullie nog eens een kijkje gun in mijn potten. Pasen is net zoals bij ons net als bij vele anderen een periode waarin we veel te veel chocolade kopen, krijgen en vooral eten. Na enkele weken begint het zelf bij ons “chocoladeliefhebbers” die we zijn toch wel een beetje tegen te steken en dan zoeken we oplossingen voor al die overgebleven chocolade. Meer dan eens serveer ik een verse chocolademelk (met een tikkeltje kaneel) of maak ik verse choco. Maar geïnspireerd door het zuiden en het gezeur van mijn liefste wanneer ik hem nog eens wou verassen met een tiramisu, maakte ik deze chocoladetiramisu.

 

150 ml sterke koffie (ik maak de mijne steeds met Douwe Egberts oploskoffie. Twee koffielepels poeder en een beetje water!)
Een grote scheut amaretto
1 doos boudoir koekjes
4 eieren
200g mascarpone
4 eetlepels poedersuiker
150 gram chocolade (ik raad aan om donkere chocolade te gebruiken.)
room
witte chocolade

Scheidt de eidooiers van de eiwitten. Klopt de eiwitten op met een klein beetje poedersuiker tot sneeuw die in mooi pieken recht blijft staan. Meng de mascarpone met de overgebleven poedersuiker, een goede scheut amaretto en de eidooiers. Meng hier zeer voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder. Wees voorzichtig dat de bereiding niet schift!

Smelt ondertussen de chocolade met een scheutje room au bain maire. Wanneer je ziet dat nog niet alle chocolade gesmolten is, voeg je nog een beetje room toe.
Blijf regelmatig roeren zodat de massa niet aanbrand.

Voeg daarna de gesmolten chocolade toe aan de ei en mascarponemassa. Goed roeren zodat de chocolade snel afkoelt en de eieren niet kunnen garen door de warmte.

Meng de sterke koffie met een scheutje amaretto en dompel hier de boudoirkoekjes in. Leg een laagje koekjes en smeer daar een laagje mengsel op. Blijf dit zo doen tot de schaal vol is. Strijk mooi plat en rasp hierover de witte chocolade
.

18:15 Gepost door Silke in Dessert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koffie, zuiders, tiramisu, mascarpone, italie, chcocolade |  Facebook |