30-06-09

Griekse varkenhaas met een groentenovenschotel

decoration
Griekenland…. Ik heb het altijd een geweldig land gevonden. De pittoreske witte huisjes met hun schattige blauwe ramen. De zee die zacht klotst tegen de rotsen. De zon die uitbundig brandt en vooral het heerlijke eten. Want wat is er lekkerder dan een echte Griekse sla?
Wij waren helemaal in vakantiesfeer toen we dit gerechtje opaten. Het frisse flesje retsina dat de heer des huizes er bij serveerde, maakte het helemaal af.

INGREDIËNTEN VOOR DE GEVULDE VARKENSHAAS

1 mooie varkenshaas (Ik heb hem graag extra mals zonder vliesjes.)
Fetakaas
zongedroogde tomaatjes
Oregano
Tijm
Look
Olijven
Goede griekse olijfolie

Snij de varkenshaas doormidden.
Mix (en dit kan perfect met de staafmixer) de fetakaas, look, zongedroogde tomaten,  tijm en oregano tot een pasta.
Smeer deze pasta uit over de varkenshaas en klap terug toe.
Maak met een mes inkepingen in de varkenshaas en vul deze op met stukjes groene olijf.
Besprenkel met olijfolie, kruid de bovenkant met fijngehakte peterselie en een beetje paprikapoeder.
Schuif in de oven op 175 graden voor ongeveer 20 à 25 minuutjes.

INGREDIËNTEN VOOR DE GRIEKSE GROENTENSCHOTEL

1 aubergine
2 rode paprika’s
1 venkel

1 courgette
2 vleestomaten
3 teentjes knoflook
2 sjalotten
2 dl volle room

Fetakaas
eventueel naar smaak olijfjes
ouzo
Kruiden: peper, zout, oregano, cayennepeper, rozemarijn en een beetje peterselie.

Snij 1 rode paprika in groffe stukken en breng aan de kook samen met de room.
Kook tot de paprika gaar genoeg is om te pureren. Mix tot een gladde saus met een staafmixer.
Voeg een flinke scheut ouzo toe aan de saus en kruid bij met peper, zout.
Snij alle groenten in blokjes.
Vet een ovenschotel in met olijfolie en voeg hier alle groenten aan toe. Overgiet met de paprika-ouzo saus en schep goed om.
Kruid nu bij met oregano, cayennepeper, rozemarijn en een klein beetje peterselie.
Voeg eventueel naar smaak nog olijfjes toe.
Bestrooi met blokjes fetakaas en schuif mee in de oven met het varkenshaasje.

Wij serveerde dit gerecht met celavita aardappelsticks rucola en parmezaanse kaas. Heerlijk van smaak, maar om het allemaal iets minder droog te maken presenteerde ik er dit eenvoudige dipsausje bij:

GRIEKSE MAYONAISSE

2 eetlepels mayonaisse
2 eetlepels griekse yoghurt
4 teentjes knoflook
een theelepel oregano
enkele druppeltjes citroensap

Mix de mayonaisse met de griekse yoghurt.
Hierna is het de bedoeling dat de teentjes knoflook toegevoegd worden aan de mayonaisse. Ikzelf verkies om de knoflook met een zeer fijne rasp te malen, maar het kan net zo goed met een knoflookpers of in hele kleine blokjes gesneden.
Kruid hierna bij met oregano en enkele druppeltjes citroensap.

23-06-09

Mexicaanse lunch

decoration
Geinspireerd door de heerlijke maissoep van Evelien Rutten op haar blogje maakte ik er een heerlijk lunchgerecht van. De soep paste ik hier en daar aan naar persoonlijke smaak. Graag deel ik jullie de soep mee, maar voor andere lekkere gerechtjes verwijs ik jullie toch door naar haar blogje, want that girl knows how to cook!

INGREDIËNTEN MAISSOEP
1 rode ui
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
2 teentjes knoflook (ik gebruikte geroosterde knoflook voor een zachte toets.)
1 theelepel cayennepoeder
1/2 theelepel oregano

2 cm gemberwortel
1 spaanse peper
2 maiskolven of 1 blik van 400 gram mais
2 dl kokosmelk
8 dl groentenbouillon

Fruit de ui 10 minuutjes op een klein vuurtje in wat olijfolie. Voor de smaak gebruik ik zelfgemaakte rode pepertjesolie, dit geeft extra pit aan het gerecht. Stamp de koriander en de komijnzaadjes fijn in een vijzel en voeg bij de ui. Laat dit nog enkele tellen meebakken. Voeg daarna de gesneden knoflook, gember en spaanse peper toe.  Laat nog eventjes stoven, maar zorg ervoor dat je geen aanzetting krijgt.
Ondertussen snijdt je de mais los van de kolf. Zorg ervoor dat de bladeren en de draadjes zeer goed verwijderd zijn. (Wil je het iets makkelijk of kan je geen verse mais vinden dan is blikmais of diepvriesmais een prima alternatief.)
Voeg toe aan de pan. Overgiet met de kokosmelk en de bouillon. Laat dit alles op een laag vuurtje koken.
Hierna mix je de soep. Afhankelijk van hoe glad je de soep wil, kan je ze eventueel nog door een zeef duwen. Ikzelf hou wel van een beetje crunch in de soep. Ik bewaar altijd een paar maisstukjes om daarna door de soep te scheppen.
Kruid bij met cayennepeper, oregano en peper en zout.

INGREDIETEN QUESADILLAS
Tortillas van maismeel
200 gram gerapste "pikante" kaas (wij gebruikte een mengeling van chedder 2/3de en 1/3de emmental.)
1 vers gehakt spaans pepertje
tomaat in kleine blokjes gehakt
vers gehakte koriander

Warm een antikleefpan op met een beetje boter in.
Leg hierin een tortilla.
Beleg de tortilla met kaas, spaanse peper, tomaat en koriander. Leg hierop een andere tortilla en laat enkele minuten bakken.
Draai de tortillas om en laat nog enkele minuten bakken.
Klaar!

INGREDIENTEN
1 zeer rijpe advocado
sap van een halve limoen
fijngesneden tomatenblokjes
1 fijn gehakt groen chilipepertje
1 versnipperd teentje knoflook
Peper en zout

Snij de advocado doormidden en verwijder de pit.
Lepel het vruchtvlees uit de vrucht.
Meng met de overige ingrediënten tot je een fijne pasta hebt.
Breng op smaak met peper en zout.
Naar smaak kan je nog fijngehakte koriander toevoegen.
Daarna leg je de pit van de advocado terug bij je pasta. Zo verkleurt de guacamole niet. Haal deze er vlak voor het serveren terug uit!

20-06-09

Vanilleijs met aardbeiensaus

decoration

Zoals gisteren gezegd een receptje met heerlijke belgische aardbeien. Deze coupe met verse aardbeien, verse merengue en vanilleijs was reeds op verschillende feestje een lekkere afsluiter... maar het allerlekkerste is hij op een zwoele zomeravond.

INGREDIËNTEN
Voor de meringue
250 gram kristelsuiker
250 gram bloemsuiker
250 gram eiwit
1 eetlepel maiszetmeel
bakpapier

Voor de aardbeiensaus
1 bakje aardbeien (+/- 350 gram)
200 gram suiker
Water
citroensap
eventueel een beetje wodka

Vanilleijs

AARDBEIENCOULIS
Snij de aardbeien in kleine stukjes en doe deze in een steelpannetje.
Voeg water toe tot de aardbeien net onder staan. Giet hierbij de suiker.
Breng aan de kook en laat goed doorkoken tot de aardbeien tot moes vergaan zijn.
Voeg tijdens het koken een scheutje wodka toe. Dit is natuurlijk naar smaak!
Hierna die je de massa in een blender en mix je alles fijn samen. Proef even en breng op smaak met enkele druppeltjes citroensap.
Eventueel kan je de aardbeiensaus door een zeefje doen, dan is de saus extra zuiver!

Voor de meringue....

Voeg de eiwitten, maiszetmeel en de suiker samen.
Zet hier de mixer in en klop tot je mooie pieken op je eiwit ziet verschijnen. Het is de bedoeling dat je eiwit heel erg stijf is!
Spijt of schep daarna het eiwit op een bakplaat die belegt is met bakpapier.
Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 125 graden voor ongeveer 1 uurtje.
Laat de ovendeur op een kiertje staan, zodat alle vocht kan ontsnappen.

Schep 2 bolletjes ijs in een kommetje. Voeg hierbij gesneden aardbeien. Overgiet met de saus en strooi er verbrijzelde meringue over.

10:15 Gepost door Silke in Dessert | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijs, meringue, aardbeien, coupe |  Facebook |

19-06-09

In de kijker: aardbeien

decoration
Aardbeien roepen bij mij een instant gevoel van zomer op. Heerlijke vruchten die bij de eerste zonnestralen bij mij aan tafel opduiken. Enkel de echte belgische aardbeien schotel ik voor. Geteelde spaanse aardbeien laat ik graag aan mij voorbij gaan.
Gezien de echtgenoot vlakbij Melsele werkt, brengt hij op zeer regelmatige basis vers geplukte heerlijk geurende aardbeien mee. 
De eerste dagen serveren we ze nog met een beetje suiker, puur natuur of met een dotje slagroom... maar zelf de grootste aardbeien liefhebber heeft af en toe eens nood aan verandering. Dus na enkele dagen spelen aardbeien de hoofdrol in een cocktail (strawberry mojito), een cake, een lekkere fruitsalade of een heerlijke dressing!

De belgische aardbei (fragaria) is verkrijgbaar vanaf eind maart, maar komt dan rechtstreeks uit de verwarmde serres. In de maand mei kunnen we proeven van de teelt die rechtstreeks onder de plastieke afspanningen vandaan komt en vanaf juni doen we ons tegoed aan de echte belgische volle grond aardbei!

De eeuwenoude aardbei?

Reeds in het bronzen tijdperk kende men de aardbei. Voedselverzamelers plukte wilde aardbeien samen met andere bessen. Maar pas in de late 14de eeuw kreeg de aardbeienplant een plekje in vele tuinen. Maar al snel bleek dat deze aardbeien niet goed teelde en dat de opbrengst veel te laag was.
Pas in de 17de eeuw werd de aardbei zoals we ze nu kennen geintroduceerd. Antoine Amadee Frezier bracht de gekende aardbei mee uit Virginia om ze hier in Europa te introduceren. De aardbei was lange tijd een luxe product dat enkel geteelt kon worden door adellijke families. Pas in de 19de eeuw kende de aardbei een wijdse verspreiding.

 

En welk ras ben jij, aardbei?

De meeste mensen kennen slechts twee soorten aardbeien. Gewone aardbeien en bosaardbeien (ook wel wilde aardbei genoemd.) Dat er meer dan 200 verschillende soorten "aardbeien" zijn, durven we wel al eens te vergeten.
De drie bekendste rassen in België zijn de elsanta, selva en darselect.
Elsanta zegt u misschien niets, maar 90% van de aardbeien die u reeds gegeten of gekocht heeft zullen elsanta zijn. Laat ons stellen dat het de jonagolds onder de aardbeien zijn.
Jammer genoeg spreken we hier over massaproductie en gaat de goede smaak van de echte "aardbei" verloren.
Maar het gaat natuurlijk over de smaak en niet over de naam. "A rose by any other name would still smell as good"....

Ruiken?

Ja hoor een lekkere aardbei zou je eigenlijk vanop 3 meter afstand moeten kunnen ruiken. 
De aardbei kan je jammer genoeg niet lang bewaren, om een optimale smaak te garanderen dien je binnen de 48 uur je aardbeien te consumeren.
Wilt u ze toch eventjes bewaren, doe dit dan zeker in de koelkast. Lekker fris en afgesloten voor het felle licht blijven de aardbeien lekker.

Zoals reeds gezegd kan u met aardbeien alle kanten uit. Smelt wat chocolade voor een heerlijke chocoladefondue, serveer met vanillepudding, maak er een slaatje mee vergezeld met gerookte kip of probeer mijn receptje van morgen uit!

17:36 Gepost door Silke in In de kijker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: aardbeien, in de kijker |  Facebook |

13-06-09

Gazpacho

P1000099
Mijn beste vriendin is een spaanse en woont sinds enkele jaren in het prachtige Andalusie. Er wordt dus heel wat over en weer gemaild en gebeld.
Af en toe stuurt ze me ook nog eens lekkere receptjes toe, gemaakt door haar mama. Want Carmen zelf... tja die is niet zo een chef in de keuken.
Met het lekkere weer buiten probeerde we haar ongelooflijk lekkere gazpacho uit en gesmaakt dat het heeft!

INGREDIËNTEN
1 kilo rijpe tomaten (Ik gebruik of coeur de boeuf of roma tomaten)
1/2 groene peper
1 komkommer
1 rode ui
1 Rode paprika
2 teentjes knoflook (zorg ervoor dat je ongeveer 1 kilo andere groenten hebt.)
water
1 witte boterham zonder korstjes
3 eetlepels olijfolie (extra vierge!)
1 eetlepel azijn

Was alle groenten zorgvuldig.
Pel de tomaten en de paprika's. Hun velletjes smaken soms bitter en zorgen ervoor dat de soep moeilijk verteerbaar is.
Snij de groenten nu in groffe stukken, vermits we gaan mixen is de exacte grote niet van groot belang.
Zorg er natuurlijk wel voor dat je mixer de stukjes aankan. Een keukenrobot is hierbij erg handig, maar het kan net zo goed met een staafmixer.

Doe alle groenten bij elkaar in een grote pot en overgiet met water. Zorg ervoor dat de groenten net onderstaan, maar zeker niet zwemmen!
Voeg hierbij het witte brood zonder de korstjes. Breek het brood in stukjes. (Je kan hiervoor gerust oud brood nemen.)
Hierna neem je de mixer en mix je alles tot een gladde brij. Het zal misschien in het begin een onmogelijke klus lijken, maar de moed niet te snel opgeven is de boodschap. Vergeet niet dat dit allemaal rauwe groeten zijn en dat je mixer het zwaar te verduren zal krijgen.

Niet schrikken, de soep zal er alles behalve lekker uitzien. Zoals ik daarnet al zei ziet ze er meer uit als een brij, dan als een soep.
Voeg er nu drie eetlepels olijfolie, een stevige scheut azijn, peper en zout toe.
Ga er nu nog eens met de mixer door.
Proef van de soep en voeg naar smaak nog extra olie, azijn, kruiden toe. Ikzelf durf een snuifje cayennepeper toe te voegen, hoewel dit niet in het orginele recept staat.
Na het bijkruiden terug mixen. Blijf dit doen tot de soep de gewenste smaak heeft. (Opgelet, door het trekken van de soep verandert de smaak nog een beetje!)

Hierna gieten we de soep door een zeef. Druk de overgebleven groenten in de zeef goed aan, zodat je zeker alle smaakmakers te pakken krijgt.

Hierna mag de gazpacho de ijskast in om lekker op temperatuur en smaak te komen.

Je kan de soep makkelijk 3 dagen in de ijskast bewaren. Zij zal dan wel langzaam haar smaak beginnen te verliezen en een beetje extra kruiding vragen.

INGREDIËNTEN VOOR DE BIJSERVERING

Gazpacho eet je natuurlijk niet zonder de nodige eetbare versieringen!

Blokjes ui
Blokjes komkommer
Blokjes tomaat
Blokjes rode paprika
Gebakken broodcroutons (Ik bak deze in olijfolie en laat enkele teentjes knoflook meefruiten.)

Serveer de soep met zijn begeleiding apart. Zo kan iedereen naar wens nemen waar hij zin in heeft!


16:00 Gepost door Silke in Soep | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gazpacho, spaans, soep, groenten, olijfolie, brood |  Facebook |

12-06-09

Spaghetti Carbonara

decoration
Ik had eigenlijk nog nooit verse spaghetti carbonara gemaakt. Ik had wel al jaren het recept liggen. Gekregen van mijn italiaanse opvangmama tijdens mijn uitwisselingsproject. Zij maakte de lekkerste spaghetti carbonara ooit klaar en na mijn bezoek daar heb ik hem nooit meer zo lekker gegeten. Volgens haar was de truc om superverse ingrediënten te gebruiken.Kakelverse eitjes en vooral verse pasta (niet de gedroogde soort!)
Wij probeerde het gisteren eindelijk uit en waande onze even terug bij mijn italiaanse mama.

INGREDIËNTEN
400 gram verse pasta
blokjes pancetta (indien je deze niet kan krijgen kan je dit vervangen door gerookte spekblokjes.)
3 volledige eieren
1 eidooier
teentje knoflook
1 sjalotje

scheutje witte wijn
50 gram parmezaanse kaas + 10 gram parmezaanse kaas
gehakte peterselie
zwarte peper en zout

Bak in een scheutje olijfolie de blokjes pancetta tot ze krokant zijn. In de olie laat je het knoflookteentje en sjalotten eventjes meebakken. Haal deze na het bakken er wel terug uit, zij dienen enkel als smaakmaker!
Voeg aan de gebakken pancetta een half glaasje witte wijn toe. (Neem goede wijn! Jammer genoeg wordt er veel te vaak goedkope wijn in gerechten gedaan, maar dit heeft echt invloed op je smaakpalet!)

Kook de pasta in gezouten water beetgaar en giet af. Laat goed uitlekken zodat het overtollige water de saus niet doet schiften.

Kluts in een apart potje de eieren goed onder elkaar met de parmezaanse kaas en goed veel peper en zout.

Schep de pancetta over de spaghetti en voeg hierna het eiermengsel toe. Goed omscheppen zodat er zich een romige saus vormt.

Voor roomliefhebbers: het orginele spaghetti carbonara recept heeft geen room in de saus. Maar je kan natuurlijk altijd als je wenst een beetje room toevoegen aan de saus. Maar probeer het zeker eens zonder, je zal merken dat room hier echt geen meerwaarde is!

10-06-09

Foodblogevent juni: zoete aardappelsoep

decoration

Deze maand organiseert Gabriella het foodblogevent. Zij koos als thema aardappelen en daar kan je natuurlijk alle richtingen mee uit. Lekkere stamppotten, verse belgische frietjes of italiaanse gnocchi, het kan allemaal met aardappelen. Ik koos er echter voor om de exotische toer op te gaan met deze all time favorit bij ons thuis!
Zoete aardappelen hebben hun plekje in onze dagelijkse keuken nog niet echt veroverd en staan nog in de schaduw van hun "polderbroeders". In deze soep schitteren ze echter en overgebleven aardappelen kan je de dag daarna prima serveren met geroosterde pastinaak!

decoration



INGREDIËNTEN
500 gram zoete aardappelen
250 gram wortelen
1 ui (liefst zoete ui)
2 tenen knoflook
1 rode spaanse peper
1 à 2 liter bouillon (ik gebruikte groentenbouillon)
2 eetlepels dark sojasaus
2 dl cocosmelk
1 bosje koriander

Schil de aardappelen en wortels en snijdt hen in gelijkmatige blokjes.
Stoof deze aan in een beetje boter. Goed roeren want door het zetmeel kan dit zeer snel aanbranden!
Voeg na ongeveer 10 minuten de knoflook, spaanse peper en ui toe.
Overgiet met de bouillon en laat ongeveer 20 minuten koken.
Check regelmatig of er nog genoeg water in de pot is. Indien niet giet een beetje bouillon bij. Start steeds met 1 liter bouillon, meer toevoegen kan later nogsteeds.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg hierna de sojasaus en de cocosmelk toe.
Laat nog even opkoken en kruid naar smaak met peper, zout, gember en eventueel een beetje 5 spices poeder. (Dit is volledig naar eigen smaak!)
Voeg naar believen vlak voor het serveren nog wat fijngehakte koriander toe.

TIP:
Sojasaus is een saus gemaakt van sojabonen, graan, water en zeezout. Sojasaus is gefermenteerd en wordt voornamelijk gebruikt in oosterse gerechten.
Over heel de aziatische wereld vinden we sojasaus terug. Bij ons in de winkelrekken vinden we voornamelijke chinese sojasaus terug. Ook hierin bestaan verschillende soorten:
Lichte sojasaus --> Zeer lichte vloeibare sojasaus. Wordt het meest gebruikt om te koken, vermits de kleur niet afgaat op het eten. Zeer zoute smaak.
Donkere sojasaus --> Dikke stroperige sojasaus. Rijpt langer dan zijn lichte tegenhanger. De smaak is meer uitgesproken, maar ook minder zout.
Dikke sojasaus -->Deze sojasaus kennen wij onder de naam ketjap. Deze saus is aangelegd met meel en zeer dik van textuur.

Voor dit gerecht raad ik donkere sojasaus aan. Het geeft een specifieke smaak aan het gerecht maar gaat op geen enkel moment overheersen!