19-06-09

In de kijker: aardbeien

decoration
Aardbeien roepen bij mij een instant gevoel van zomer op. Heerlijke vruchten die bij de eerste zonnestralen bij mij aan tafel opduiken. Enkel de echte belgische aardbeien schotel ik voor. Geteelde spaanse aardbeien laat ik graag aan mij voorbij gaan.
Gezien de echtgenoot vlakbij Melsele werkt, brengt hij op zeer regelmatige basis vers geplukte heerlijk geurende aardbeien mee. 
De eerste dagen serveren we ze nog met een beetje suiker, puur natuur of met een dotje slagroom... maar zelf de grootste aardbeien liefhebber heeft af en toe eens nood aan verandering. Dus na enkele dagen spelen aardbeien de hoofdrol in een cocktail (strawberry mojito), een cake, een lekkere fruitsalade of een heerlijke dressing!

De belgische aardbei (fragaria) is verkrijgbaar vanaf eind maart, maar komt dan rechtstreeks uit de verwarmde serres. In de maand mei kunnen we proeven van de teelt die rechtstreeks onder de plastieke afspanningen vandaan komt en vanaf juni doen we ons tegoed aan de echte belgische volle grond aardbei!

De eeuwenoude aardbei?

Reeds in het bronzen tijdperk kende men de aardbei. Voedselverzamelers plukte wilde aardbeien samen met andere bessen. Maar pas in de late 14de eeuw kreeg de aardbeienplant een plekje in vele tuinen. Maar al snel bleek dat deze aardbeien niet goed teelde en dat de opbrengst veel te laag was.
Pas in de 17de eeuw werd de aardbei zoals we ze nu kennen geintroduceerd. Antoine Amadee Frezier bracht de gekende aardbei mee uit Virginia om ze hier in Europa te introduceren. De aardbei was lange tijd een luxe product dat enkel geteelt kon worden door adellijke families. Pas in de 19de eeuw kende de aardbei een wijdse verspreiding.

 

En welk ras ben jij, aardbei?

De meeste mensen kennen slechts twee soorten aardbeien. Gewone aardbeien en bosaardbeien (ook wel wilde aardbei genoemd.) Dat er meer dan 200 verschillende soorten "aardbeien" zijn, durven we wel al eens te vergeten.
De drie bekendste rassen in België zijn de elsanta, selva en darselect.
Elsanta zegt u misschien niets, maar 90% van de aardbeien die u reeds gegeten of gekocht heeft zullen elsanta zijn. Laat ons stellen dat het de jonagolds onder de aardbeien zijn.
Jammer genoeg spreken we hier over massaproductie en gaat de goede smaak van de echte "aardbei" verloren.
Maar het gaat natuurlijk over de smaak en niet over de naam. "A rose by any other name would still smell as good"....

Ruiken?

Ja hoor een lekkere aardbei zou je eigenlijk vanop 3 meter afstand moeten kunnen ruiken. 
De aardbei kan je jammer genoeg niet lang bewaren, om een optimale smaak te garanderen dien je binnen de 48 uur je aardbeien te consumeren.
Wilt u ze toch eventjes bewaren, doe dit dan zeker in de koelkast. Lekker fris en afgesloten voor het felle licht blijven de aardbeien lekker.

Zoals reeds gezegd kan u met aardbeien alle kanten uit. Smelt wat chocolade voor een heerlijke chocoladefondue, serveer met vanillepudding, maak er een slaatje mee vergezeld met gerookte kip of probeer mijn receptje van morgen uit!

17:36 Gepost door Silke in In de kijker | Permalink | Commentaren (1) | Tags: aardbeien, in de kijker |  Facebook |

Commentaren

leuke blog ik ben eens komen neuzen in je receptjes en plaats op mijn blog een link naar jouw blog.
fijne avond nog

Gepost door: Mieke | 19-06-09

De commentaren zijn gesloten.