13-06-09

Gazpacho

P1000099
Mijn beste vriendin is een spaanse en woont sinds enkele jaren in het prachtige Andalusie. Er wordt dus heel wat over en weer gemaild en gebeld.
Af en toe stuurt ze me ook nog eens lekkere receptjes toe, gemaakt door haar mama. Want Carmen zelf... tja die is niet zo een chef in de keuken.
Met het lekkere weer buiten probeerde we haar ongelooflijk lekkere gazpacho uit en gesmaakt dat het heeft!

INGREDIËNTEN
1 kilo rijpe tomaten (Ik gebruik of coeur de boeuf of roma tomaten)
1/2 groene peper
1 komkommer
1 rode ui
1 Rode paprika
2 teentjes knoflook (zorg ervoor dat je ongeveer 1 kilo andere groenten hebt.)
water
1 witte boterham zonder korstjes
3 eetlepels olijfolie (extra vierge!)
1 eetlepel azijn

Was alle groenten zorgvuldig.
Pel de tomaten en de paprika's. Hun velletjes smaken soms bitter en zorgen ervoor dat de soep moeilijk verteerbaar is.
Snij de groenten nu in groffe stukken, vermits we gaan mixen is de exacte grote niet van groot belang.
Zorg er natuurlijk wel voor dat je mixer de stukjes aankan. Een keukenrobot is hierbij erg handig, maar het kan net zo goed met een staafmixer.

Doe alle groenten bij elkaar in een grote pot en overgiet met water. Zorg ervoor dat de groenten net onderstaan, maar zeker niet zwemmen!
Voeg hierbij het witte brood zonder de korstjes. Breek het brood in stukjes. (Je kan hiervoor gerust oud brood nemen.)
Hierna neem je de mixer en mix je alles tot een gladde brij. Het zal misschien in het begin een onmogelijke klus lijken, maar de moed niet te snel opgeven is de boodschap. Vergeet niet dat dit allemaal rauwe groeten zijn en dat je mixer het zwaar te verduren zal krijgen.

Niet schrikken, de soep zal er alles behalve lekker uitzien. Zoals ik daarnet al zei ziet ze er meer uit als een brij, dan als een soep.
Voeg er nu drie eetlepels olijfolie, een stevige scheut azijn, peper en zout toe.
Ga er nu nog eens met de mixer door.
Proef van de soep en voeg naar smaak nog extra olie, azijn, kruiden toe. Ikzelf durf een snuifje cayennepeper toe te voegen, hoewel dit niet in het orginele recept staat.
Na het bijkruiden terug mixen. Blijf dit doen tot de soep de gewenste smaak heeft. (Opgelet, door het trekken van de soep verandert de smaak nog een beetje!)

Hierna gieten we de soep door een zeef. Druk de overgebleven groenten in de zeef goed aan, zodat je zeker alle smaakmakers te pakken krijgt.

Hierna mag de gazpacho de ijskast in om lekker op temperatuur en smaak te komen.

Je kan de soep makkelijk 3 dagen in de ijskast bewaren. Zij zal dan wel langzaam haar smaak beginnen te verliezen en een beetje extra kruiding vragen.

INGREDIËNTEN VOOR DE BIJSERVERING

Gazpacho eet je natuurlijk niet zonder de nodige eetbare versieringen!

Blokjes ui
Blokjes komkommer
Blokjes tomaat
Blokjes rode paprika
Gebakken broodcroutons (Ik bak deze in olijfolie en laat enkele teentjes knoflook meefruiten.)

Serveer de soep met zijn begeleiding apart. Zo kan iedereen naar wens nemen waar hij zin in heeft!


16:00 Gepost door Silke in Soep | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gazpacho, spaans, soep, groenten, olijfolie, brood |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.