09-05-09

Indiaase curry

decoration

De indiaase keuken heeft al een tijdje ons hart gestolen.
India zelf sprak al lang tot onze verbeelding en enkele experimenten in onze keuken zijn uitgelopen tot een zeer uitgesproken liefde voor curries en chutneys.
Sinds de eerste dag dat we voor het eerst curry aten, heeft onze kookboekencollectie zich erg uitgebreid.
Hierbij geef ik jullie het receptje voor kip tikka massala! Pittig, maar op geen enkel moment brandend pikant.


INGREDÏENTEN VERSE CURRYPASTA

3 teentjes knoflook
een stukje gember
1 theelepel cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder ( ik gebruik gerookt paprikapoeder, maar het kan ook met gewone)
2 theelepels garam masala
1 theelepel fleur de sel
2 eetlepels neutrale olie (mais of arachide)
2 eetlepels tomatenpuree
2 verse rode spaanse pepers
verse koriander
1 eetlepel gedroogde kokossnippers
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad


Een antikleef-steelpannetje op een laag vuurtje warm laten worden. Hierbij voeg je de komijn en korianderzaadjes die je eventjes laat rooster. (Na een tijdje gaan ze poffen en verspreiden ze een zeer aangename geur door heel de keuken.)
Zorg dat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen en haal het pannetje van het vuur.
Hierna voeg je alle ingrediënten samen in de keukenrobot en laat je dit malen tot een dikke pasta.
Indien je geen keukenrobot in huis hebt, kan je de pasta maken in een vijzel, dit vraagt natuurlijk iets meer handenarbeid.

Kipfilet
Rode ui
1 verse spaanse peper
gemberwortel
koriander
olie
currypasta
400 gram tomatenstukjes ( ik gebruik altijd uit blik... verse zijn jammer genoeg te waterachtig)
4 dl kokosmelk (geen kokosroom!!)
limoen
als groenten gebruik ik thaise aubergines, reepjes paprika, stukjes bloemkool, pompoen of tuinbonen. Maar eigenlijk is het principe dat je hier aan kan toevoegen wat je maar wil en lekker vind.

Plaats een grote pan op het vuur. Het makkelijkste is een wokpan. Warm de pan goed op en voeg de olie toe. Stoof de uien, gember, spaanse peper en de steeltjes van de koriander in de pan en laat dit goudbruin bakken. Voeg de kip en de pasta toe. Goed omscheppen dat alles mooi onder de pasta zit. Tomatenblokjes en kokosmelk toevoegen. Hierna vul je het lege blikje van de tomaten met lauw water en voeg je dit toe aan de pan. +/- 15 minuten laten koken tot je een dikke saus krijgt. Bijkruiden met peper, zout en een beetje limoen.

Dit gerecht laat ik begeleiden met een hele hoop andere bijgerechtjes, zoals daar zijn raita, papadums, naanbrood en uibansjees.

Raita is een indiaanse dipsaus gemaakt van dahi (maar dat kan je hier niet makkelijk krijgen, dus ik gebruik griekse yoghurt) en komkommer.. een beetje zoals tzatziki, maar met een iets andere oosterse smaak. In een van mijn volgende posts zal ik jullie het overheerlijke recept voor dit supersnelle dipsausje meegeven. Wij serveren het ook wel eens op zomerse avonden met rauwe groentjes.

Papadums is een soort van brood, maar heerlijk krokant en ultradun. Je dient ze te bakken in olie (--> of te frituren.) Neutraal zijn ze superlekker, maar ik hou er voornamelijk van met zwarte peper of munt. Ik maak deze nooit zelf (één keer geprobeerd, maar dat lukt niet zo goed.... ) Ik koop ze meestal van Santa Maria bij Delhaize, die zijn redelijk lekker. Maar de allerlekkerste zijn die van Pataks, die bestel ik maandelijks in england... om duimen en vingers van af te likken!!!

Uibahjee is een gefrituurde bereiding van uien. Eigenlijk een soort van beignet met groenten. Superlekker... ook hiervan zal ik in de toekomst een receptje posten.

Naan maak ik ook nooit zelf... dat koop ik bij delhaize.... niet die van santa maria, want dat zijn gewoonweg sponzen! Maar wel die van La porte des inde in de koeltoeg. Of ik bestel ze een dagje op voorhand bij de indische kruidenier... dan bak zijn vrouwtje ze vers en die zijn echt super!!!

08:30 Gepost door Silke in Hoofdgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kip, pikant, pasta, saus, curry, oosters, mild, indiaas |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.