05-05-09

In de kijker: Asperges

decoration
Met asperges heb ik steeds een haat/liefdesverhouding gehad. Als klein meisje moest ik niets van hen weten en dat terwijl mama en papa grote liefhebbers waren. Ondertussen werd ik ouder en begon ik toch nieuwsgierig te worden naar dit witte goud. Mede aangemoedigd door een echtgenoot die dol is op asperges probeerde ik het een en ander uit, want voor recht toe recht aan asperges a la flamande was ik nog niet klaar. Dus probeerde ik soepen, wokgerechten, pastaschotels en slaatjes waarin asperges de bijrol speelde. Ontevreden met hun bijrol zijn ze nu de hoofdacteurs in mijn keuken en vandaag dus ook op mijn blog als sterren van de rubriek “In de kijker”.

De asperge (Asparagus officinalis) wordt ook weleens het witte goud genoemd en is van april tot eind juni overvloedig aanwezig bij de groenteboer. Reeds in maart vind je in sommige winkels asperges terug, maar deze komen uit serreteelt.

Ondergronds?

De witte ranke asperges die wij het allerliefste eten zijn diepgrond asperges. De asperges blijven mooi wit omdat zij niet in contact komen met daglicht. Topkwaliteit asperges zijn volledig wit van top tot teen.
Iets minder duur zijn de witte asperges met blauw/paarse hoofdjes. Deze verkleuring heeft te maken met het zonlicht dat op de bovenstekende hoofdjes van de asperges schijnt.

Een lekker tegenhanger van de witte asperges door heen het jaar zijn groene asperges. Groene asperges groeien in het volle daglicht en zijn iets aardser van smaak. Ik gebruik ze als lekkere smaakmaker in soepen, slaatjes en als hapje bij het aperitief.

Egyptische asperges?

Dat wij niet de eerste zijn die van asperges smikkelen en smakkelen blijkt uit de eeuwenoude geschiedenis van de asperge. Reeds in het oude Egypte werden tekenen gevonden van aspergeconsumptie. Ook de Romeinse keizers kregen regelmatig een busseltje asperge voorgeschoteld, maar met de val van het Romeinse rijk kwam ook de Europese teelt van asperges een beetje in het gedrang. Pas vanaf de 15de eeuw maakte de asperge zijn wederoptreden in het zuiden van Europa. In België en Nederland was het nog 4 eeuwen wachten alvorens asperges terug deel ging uitmaken van ons culinaire erfgoed.

Vanavond wel schat?

Asperges hebben altijd een mythische bijklank gehad. Lokt de asperge dit misschien zelf uit? Tenslotte heeft hij een fallische uitstraling. De asperge staat erom bekend om vochtafdrijvend te werken en wanneer we het over plassen hebben, is het maar een kleine stap naar dichtbijgelegen plekken.
Of is het omdat asperges redelijk prijzig zijn en je ze daarom enkel voorschotelt op speciale gelegenheden, zoals een romantisch avondje?
Feit is en blijft dat asperges bekend staan om hun libidoverhogende eigenschappen. Of dit werkelijk zo is? Ik stel voor dat u het zelf eventjes uittest?

Hoeveel busseltjes wenst u?

Tijdens het aspergeseizoen kan je ze bijna overal kopen. De supermarkt en de groenteboer bieden zeker kwaliteitsvolle asperges over. Ikzelf koop ze het liefste bij een marktkraampje of bij de boer. Wil je ze vers gaan halen? Zak dan af naar de groene regio rond Mechelen of in de buurt van Bornem en Puurs.

Hoe er wel rekening mee dat asperges zeer slecht bewaren en snel aan smaak en uitstraling verliezen. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerste. Wil je ze toch eventjes bijhouden? Draai ze dan voorzichtig in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze in de groenteschuif van je koelkast. Wil je tijdens de koude wintermaanden toch het lentegevoel op je bord toveren? Blancheer de asperges dan kort en vries ze samen met het kookvocht in!

Lekker, lekker, lekker….

Breek het onderste gedeelte van de asperges voorzichtig af. Ja u leest het goed… breek! Nooit snijden. Wanneer je breekt komt enkel het harde stukje mee, met snijden kan je een te groot stukje verwijderen. Hierna schil je de asperges met een dunschillertje van beneden naar boven. Hierna kook je de asperges in licht gezouten water. Hou er rekening mee dat de topjes van de asperges boven water moeten blijven. Handig hiervoor is een kookbuideltje of een iets primitievere truc: bind de asperges samen met kooktouw en bevestig dit aan het oor van de put. Zo blijven de puntjes net boven het water.
Laat koken tot de asperges gaar zijn. +/- 15 minuten, maar dit kan voor iedere asperge een beetje verschillen. Ik zou zeggen nijpen en proeven, is de boodschap. Hierna laat je de asperges uitlekken op een droge keukendoek.

Hierna kan je er alle kanten mee uit, asperges op zijn Vlaams, met gerookte zalm, met dille saus, met mousselinesaus en echte noordzeegarnalen. Met de schillen die overblijven kan je een lekkere aspergesoep klaarmaken.

Morgen geef ik jullie het receptje voor een echte verse hollandaise saus.
Smakelijk alvast!

14:45 Gepost door Silke in In de kijker | Permalink | Commentaren (0) | Tags: info, in de kijker, lente, groenten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.